• Podcasts

Podcasts over goed bestuur en het stakeholdermodel

In de populaire podcastreeks Dutch Circular Leadership komen inspirerende bestuurders aan het woord over succesvol leiderschap en toekomstbewust besturen.

Iedere uitzending behandelen we een andere sector, zoals business, onderwijs, zorg, energie-transitie en de financiële markten, commissarissen, banken etc. De podcast-uitzendingen zijn terug te luisteren via alle populaire podcastplatforms zoals Podbean, Spotify, Soundcloud, iTunes etc. De radio-uitzendingen zijn live te beluisteren via New Business Radio.

Afleveringen

Aflevering 1

Business en circulair leiderschap

Gasten: Volkert Engelsman (CEO Eosta, en o.a. de voordrager van de duurzame Troonrede 2018 en #1 in de duurzame Trouw top 100) en Tom van Aken (CEO Avantium)

Onderwerp: De transitie van bedrijfsmodellen, welke aanpassingen zijn (op korte termijn) nodig om van lineair naar circulair te komen? Waarom doen Volkert en Tom wat ze doen? Het persoonlijke verhaal achter hun ambitie & circulaire succes.

Columnist van dienst: Marco Groot (columnist FD en beursanalist) “We kijken in een spiegel van ons eenzijdige denken, daar moeten we van af”.

Aflevering 2

Onderwijs en circulair leiderschap

Gasten: Jet de Ranitz (bestuursvoorzitter hogeschool InHolland) en Helma van der Hoorn (bestuursvoorzitter Saks basisscholengemeenschap Alkmaar)

Onderwerp: De transitie van onderwijsmodellen van lineair naar circulair , hoe houden we het onderwijs inclusief, aangesloten bij de circulaire economie en de toekomst? Van basisschool tot hoger beroepsonderwijs.

Columnist van dienst : Yolanda Eijgenstein (Chair TEDxEducation) Wat is goed onderwijs in deze tijd? “Ik ben er achter gekomen dat een blauwdruk van hoe onderwijs er idealiter uit moet zien niet bestaat.

Aflevering 3

Zorg

Gasten: Diana Monissen (bestuursvoorzitter Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie) en Carl Verheijen (oud-topschaatser en directeur Kennis & Innovatie bij de Noaber Foundation van de familie Baan)

Onderwerp: De transitie binnen de zorg van lineair naar circulair, hoe richten we ons gezondheidsstelsel in op gezondheid in plaats van op ziek zijn? “Je bent als bestuurder zelf het beginnetje

Columnist van dienst : Vincent Bijlo “Wij zijn zo verdrietig gelukkig

Aflevering 4

Special – Klimaatakkoord

Gasten: Ed Nijpels (Klimaatberaad) en Sandor Gaastra (DG ministerie Economische Zaken en Klimaat)
Onderwerp: Klimaatakkoord

LIVE opgenomen op 29 september 2018 vanuit Terschelling tijdens het 3-daagse leiderschap-duurzaamheidsforum SPRINGTIJ. Locatie: de Ecolution, de ecologische zeilboot van de overleden astronaut Wubbo Ockels.

Aflevering 5

Energie en circulair Leiderschap

Gasten: Koen Overtoom (CEO Havenbedrijf Amsterdam) en Jeroen de Haas (oud CEO Eneco)

Onderwerp: In hoeverre staat de tucht van de financiële markten gericht op lineaire groei en korte termijn rendement op gespannen voet met de noodzakelijke transitie naar duurzaamheid en een circulaire economie? En hoe doorbreken we die spanning?

Gastcolumnist van dienst: Sven Jense (founder Climate Cleanup & Secretary General Nationale Energie Commissie)

Aflevering 6

Fianciele Markten

Gasten: Arnoud Boot (Hoogleraar Financiële Markten UvA, lid WRR en voorzitter bankenraad), Yvonne Bakkum (Managing Director FMO Investment Management B.V.)

Onderwerp: In hoeverre staat de tucht van de financiële markten op gespannen voet met de transitie naar duurzaamheid?

Onze kinderen zullen vragen, jullie wisten wat het probleem was en wat de oplossing was, waarom hebben jullie niets gedaan”?

Columnist van dienst: Mark van Baal, Follow this! “Het is niet alleen onze morele plicht, maar ook onze financiele plicht!

Aflevering 7

Toon aan de top

Gasten: Jan Peter Balkenende en Mildred Hofkes.

Onderwerp: Jan Peter Balkenende en Mildred Hofkes reflecteren op rapport ‘toon aan de top’ 2018.

Met meer vrouwelijke bestuurders aan de top, neemt de aandacht voor sustainability toe

Circulaire economie vraagt reflectie, moed en een lange adem

De knop in denken moet echt om, want we zitten op een dood spoor

Aflevering 8

Banken

Gasten: Kirsten Konst, groepsdirectie/RvB Rabobank Nederland en Maurice Oostendorp CEO de Volksbank

Onderwerp: Banken spelen een cruciale rol in de transitie van lineair naar circulair. Hoe zit het met het circulair leiderschap aan de top van de banken?

Ik wil weten als bankbestuurder of ik het maximaal haalbare aan het doen ben in relatie tot verduurzaming van onze economie”.

Columnist van dienst: Ruben van Zwieten, Predikant-ondernemer en oprichter van de Nieuwe Poort “Welke bankiers spreken de taal van de verbeelding?

Aflevering 9

Commissarissen

Gasten: Inge Brakman (Commissaris Funda, Shell, DSM, RvT Rode Kruis) en Prof. Helene de Vletter Commissaris bij Intertrust, NN Group)

Onderwerp: Commissarissen spelen een sleutelrol bij de selectie van bestuurders. Een duurzame visie op de toekomst
wordt steeds meer verwacht van bestuurders. Je kan alleen succesvol zijn als je de toekomst serieus neemt!

Niemand weet hoe de wereld er over 5 jaar uitziet. Veel bestuurders zijn onzeker. Juist bestuurders die zich kwetsbaar op stellen verdienen alle steun van Commissarissen. Bestuurders die het allemaal zeker weten, kunnen beter een coachingsgesprek aanvragen buiten de deur…

Columnist van dienst: Talitha Muusse, generatie expert, initiatiefnemer Duurzame Toekomst & Jongeren, de Energieboot en Toezichthouder bij MVO Nederland.

Bestuurders, durf te spelen! De nieuwe economische wereld is er om nog te ontdekken, en dat doe je met spelen…

Aflevering 10

Zorgverzekeraars

Gasten: Chris Oomen, oud-topman van zorgverzekeraar DSW, en Roland Kip, directeur van IZZ; het ledencollectief van mensen in de zorg.

Onderwerp: Zorg en Circulaire Besturen, de oplossing voor betaalbare zorg ligt in de bestuurskamers

In deze aflevering van NieuwBestuur – Dutch Circular Leadership op New Business Radio stond circulair bestuur in de zorg centraal. Glenn van der Burg en Mildred Hofkes ontvingen in de studio oud-topman van DSW Chris Oomen en Roland Kip, directeur van IZZ; het ledencollectief van mensen in de zorg.

Columnist van dienst: Andre Heuvelman, trompetist en performer “Kunnen we de stilte nog aan…?

Aflevering 11

Accountancy & Belastingadvies

Gasten: Marco van der Vegte voorzitter Nederlandse Beroepsvereniging voor Accountants en Renate de Lange lid Raad van Bestuur PwC.

Onderwerp: Als lineaire groei en winstmaximalisatie niet langer het einddoel is, hoe maken we succes inzichtelijk binnen het nieuwe normaal?

Columnist van dienst: Maria van der Heijden, directeur-bestuurder MVO Nederland

Aflevering 12

Special met Feike Sijbesma (CEO DSM)

Gast: Feike Sijbesma, CEO DSM

Onderwerp: Circulair Leiderschap en Nederland als gidsland

In aanloop naar de conferentie op 28 november maken wij een podcastreeks, waar we inspirerende bestuurders interviewen over hun kijk op circulair leiderschap.

Aflevering 13

Special Frank Elderson (RvB De Nederlandsche Bank)

Gast: Frank Elderson, RvB De Nederlandsche Bank, lid Supervisory Board Europese Centrale Bank en Voorzitter van de Central Banks and Supervisors Network for Greening the Financial System

Onderwerp: Circulair Leiderschap óók binnen De Nederlandsche Bank

Aflevering 14

Gevestigde orde versus de toekomst

Gasten: Klaas van Egmond (Hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en oprichter van de Sustainable Finance Lab) en Maarten Labots (voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging).

Onderwerp: De 3 mythes van de Lineaire Economie.

Aflevering 15

Special met Frans van Houten (CEO, Philips)

Gasten: Frans van Houten, CEO Philips.

Onderwerp: Circulariteit als succesmodel

In deze SPECIAL in de reeks Dutch Circular Leadership zijn we te gast op het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Sinds 2010 staat Frans van Houten als CEO aan het roer van deze 128 oude Nederlandse multinational, gespecialiseerd in gezondheidstechnologie voor de zorg en voor thuis. Met een wereldwijde markt van 18 miljard omzet en bijna 80.000 medewerkers is Philips een van de meest invloedrijke organisaties van Nederland. Frans van Houten zet zich met hart en ziel in voor circulariteit als succesmodel. Hij is een belangrijk opinion leader op het gebied van circulair leiderschap en zet zich in voor denktanks over leiderschap zowel nationaal en internationaal.

Aflevering 16

Current leadership en Future leadership

Gasten: Current leader Pallas Agterberg (Directeur strategie van netwerkbeheerder Alliander) en Future Leader Chiara Schlösser (Masterstudent Global Business & Sustainability aan de Rotterdamse School of Management, Erasmus Universiteit en Adviseur bij de Kleine Consultant).

Onderwerp: Current leadership en Future Leadership

Columnist van dienst: Werner Schouten (Voorzitter Jonge Klimaatbeweging)

Zij die er nu zitten, weten hoe het was, maar niet hoe het wordt. Een mooi en eerlijk gesprek tussen Current & Future Leadership en wat dat betekent voor de governance van een organisatie. Verbindend en hoopgevend! De stem van de toekomst verankeren in de besluitvorming van nu!

Aflevering 17

NieuwBestuur 10 jaar zoektocht naar inclusieve en duurzame bestuursmodellen

Gasten: O.a. Bram Schot, Dertje Meijer, JP Balkenende en de nieuwe generaties leiders.

Onderwerp: 10 jaar NieuwBestuur

Tijdens deze LIVE talkshow 10 jaar NieuwBestuur gaan we op zoek naar duurzame en inclusieve bestuursmodellen. Mildred Hofkes voert het eerlijke gesprek over het belang van de juiste ’toon aan de top’ met bestuurders Bram Schot (RvC Shell en voormalig topman Audi/Volkswagen groep), Dertje Meijer (topvrouw Pathe/ havenbedrijf Amsterdam), JP Balkenende (prof Governance en voormalig premier) en de nieuwe generaties leiders, Isabelle Verhaegh, Emmy Nannes en Werner Schouten (Jonge Klimaatbeweging). Hoe ver zijn bestuurders met toekomstbestendig besturen? En wat verwacht de komende generatie van goed bestuur? 

Aflevering 18

NieuwBestuur 10 jaar zoektocht naar inclusieve en duurzame bestuursmodellen

Gasten: Gasten: Frank van Hout, CvB Friesland College, Linda van Waveren en dr. Miriam Staal (gepromoveerd op stakeholdergovernance).

Onderwerp: Het stakeholdermodel in de praktijk

Wat betekent het om te besturen vanuit het stakeholdermodel, en wat heeft dat te maken met duurzaamheid en inclusiviteit?  Mildred Hofkes bespreekt de kansen en mogelijkheden van het stakeholdermodel met Frank van Hout, bestuurder van het Friesland College en de MBO Raad en Linda van Waveren van Port of Amsterdam. In de studio legt dr. Miriam Staal, gepromoveerd op stakeholdergovernance, de kern van het stakeholdermodel uit.